Po wizycie w Gruzji nie sposób zapomnieć regionalnych smaków. Dlatego co jakiś czas lubimy wracać do tamtejszej kuchni i zrobić sobie samemu "gruzińską pizzę" z domowego piekarnika. Ciasto sztosik, chrupiące i puszyste, a nadzienie słone i serowe. Oto nasz przepis na Adżarskie Chaczapuri:

Składniki (2 sztuki):

  • 400g mąki pszennej
  • 100ml wody
  • 150ml mleka
  • 25g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40ml oleju roślinnego / oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • ser Mozarella
  • ser Feta
  • ser Brie
  • ser Gryficki wędzony

Przygotujemy zaczyn. Podgrzewamy mleko i wodę w szklance, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i wszystko rozpuszczamy.

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy zaczyn, 3 czubate łyżki jogurtu greckiego i pół łyżeczki soli. Wszystko mieszamy. W międzyczasie dodajemy olej. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 kawałki i formujemy kulki. Każdą kulkę kładziemy na talerzu zwilżonym wodą lub w misce i przykrywamy folią. Namoczony wodą talerz ułatwi szczelne przykrycie ciasta. Kulki odstawiamy na godzinę do lodówki.

W międzyczasie ścieramy ser wędzony (pół lub 3/4 opakowania) na tarce na grubych oczkach i kroimy pozostałe sery. Wszystkie mieszamy razem w misce.

Po godzinie wyciągamy ciasto. Blat posypujemy mąką i formujemy ręcznie ciasto na kształt łódki.

Wstępnie uformowane ciasto przenosimy na blachę do pieczenia i kontynuujemy ugniatanie. Następnie boki zawijamy (my robimy to dwukrotnie) tworząc ciasto na kształt łódki.

Na naszą łódek zabieramy mieszankę serów. Piekarnik rozgrzewamy do 250°C. Chaczapuri pieczemy do 10 minut, aż się ciasto zarumieni. Na 2-3 minuty przed wyciągnięciem dodajemy na środek jajko (dodając je na początku może być ono za twarde).

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, dodajemy na wierzch masło i podajemy danie gościom. Zanim wszyscy będą rozdzierać je na kawałki, wymieszajmy zawartość łódki sztućcami 😉

Smacznego! 😋🍴