Po wizycie w Gruzji nie spos贸b zapomnie膰 regionalnych smak贸w. Dlatego co jaki艣 czas lubimy wraca膰 do tamtejszej kuchni i zrobi膰 sobie samemu "gruzi艅sk膮 pizz臋" z domowego piekarnika. Ciasto sztosik, chrupi膮ce i puszyste, a nadzienie s艂one i serowe. Oto nasz przepis na Ad偶arskie Chaczapuri:

Sk艂adniki (2 sztuki):

  • 400g m膮ki pszennej
  • 100ml wody
  • 150ml mleka
  • 25g dro偶d偶y 艣wie偶ych
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • 40ml oleju ro艣linnego / oliwy z oliwek
  • 3 艂y偶ki jogurtu greckiego
  • s贸l
  • ser Mozarella
  • ser Feta
  • ser Brie
  • ser Gryficki w臋dzony

Przygotujemy zaczyn. Podgrzewamy mleko i wod臋 w szklance, dodajemy dro偶d偶e, 艂y偶eczk臋 cukru i wszystko rozpuszczamy.

Do miski wsypujemy m膮k臋. Dodajemy zaczyn, 3 czubate 艂y偶ki jogurtu greckiego i p贸艂 艂y偶eczki soli. Wszystko mieszamy. W mi臋dzyczasie dodajemy olej. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 kawa艂ki i formujemy kulki. Ka偶d膮 kulk臋 k艂adziemy na talerzu zwil偶onym wod膮 lub w misce i przykrywamy foli膮. Namoczony wod膮 talerz u艂atwi szczelne przykrycie ciasta. Kulki odstawiamy na godzin臋 do lod贸wki.

W mi臋dzyczasie 艣cieramy ser w臋dzony (p贸艂 lub 3/4 opakowania) na tarce na grubych oczkach i kroimy pozosta艂e sery. Wszystkie mieszamy razem w misce.

Po godzinie wyci膮gamy ciasto. Blat posypujemy m膮k膮 i formujemy r臋cznie ciasto na kszta艂t 艂贸dki.

Wst臋pnie uformowane ciasto przenosimy na blach臋 do pieczenia i kontynuujemy ugniatanie. Nast臋pnie boki zawijamy (my robimy to dwukrotnie) tworz膮c ciasto na kszta艂t 艂贸dki.

Na nasz膮 艂贸dek zabieramy mieszank臋 ser贸w. Piekarnik rozgrzewamy do 250掳C. Chaczapuri pieczemy do 10 minut, a偶 si臋 ciasto zarumieni. Na 2-3 minuty przed wyci膮gni臋ciem dodajemy na 艣rodek jajko (dodaj膮c je na pocz膮tku mo偶e by膰 ono za twarde).

Po upieczeniu wyci膮gamy z piekarnika, dodajemy na wierzch mas艂o i podajemy danie go艣ciom. Zanim wszyscy b臋d膮 rozdziera膰 je na kawa艂ki, wymieszajmy zawarto艣膰 艂贸dki sztu膰cami 馃槈

Smacznego! 馃構馃嵈